echteheeren.nl

Online listestyle magazine voor mannen

Geopende fles rode wijn bewaren: zo pak je het aan

Heb je een lekker flesje rode wijn opengetrokken, maar drink je hem niet in één keer leeg? Grote kans dat je het overgebleven deel wilt bewaren. Dit kan, maar alleen als je het op de juiste manier aanpakt. Uit ervaringen weten we dat veel mensen een geopende fles rode wijn op de verkeerde manier bewaren. Hierdoor smaakt hij de volgende keer minder lekker. Om dit te voorkomen, ontdek je hier hoe je een aangebroken fles rode wijn bewaart.

Sluit de fles goed af

Wie een aangebroken fles rode wijn wil bewaren, moet deze altijd goed afsluiten. Wijn gaat namelijk oxideren als het wordt blootgesteld aan zuurstof en dat gaat ten koste van de smaak. Bij een fles met draaidop is het niet lastig om de fles weer af te sluiten, want je draait de dop simpelweg dicht als je de wijn ingeschonken hebt. Heb je een Rioja met kurk aangebroken? Dan is dit vaak een stuk lastiger.

Zodra je de kruk eenmaal uit een fles rode wijn hebt, zet deze iets uit. Hierdoor lukt het je misschien niet meer om hem terug te krijgen in de fles. Doe de kurk in dat geval eens in een schaaltje, giet hier wat kokend water bij, laat hem drie minuutjes weken en probeer het vervolgens nogmaals. Het lukt nu mogelijk wel om de kurk terug in de fles te krijgen. Je kunt eventueel ook een goede wijnstopper kopen om een geopende fles rode wijn af te sluiten.

Bewaar de wijn in de koelkast

In tegenstelling tot witte wijn en rosé hoor je rode wijn niet gekoeld te bewaren. Daarom lijkt het je misschien geen goed idee om een aangebroken fles rode wijn in de koelkast te zetten. Toch is dit wel verstandig, want de smaak blijft op deze manier beter behouden. Door de lage temperatuur oxideert de wijn minder snel. Vergeet niet om de wijn een half uur van tevoren uit de koelkast te halen, zodat hij op temperatuur kan komen. De wijn smaakt dan een stuk beter dan wanneer je hem koud drinkt.

Leg een geopende fles rode wijn nooit neer

Sommige mensen hebben er een handje van om geopende flessen in hun koelkast te leggen. Met een fles frisdrank kan dit prima, maar met een aangebroken fles rode wijn kun je dit beter niet doen. Als je de fles neerlegt, wordt er namelijk een groter deel van de wijn blootgesteld aan zuurstof dan wanneer hij staat. Hierdoor gaat de smaak sneller achteruit. Bewaar een geopende fles rode wijn daarom altijd staand.

Wacht niet te lang met geopende rode wijn drinken

Zodra je een fles rode Tempranillo wijn hebt aangebroken, wordt de smaak met de dag minder. Voor andere rode wijnen is dit overigens niet anders. Wacht daarom nooit te lang met het leegdrinken van een geopende fles rode wijn. De meeste rode wijnen smaken na twee à drie dagen nog prima, maar daarna gaat de smaak achteruit. Kwalitatieve rode wijnen zijn een week na opening soms nog wel goed te drinken.

Related Posts